Blog Details

Diferența dintre plexiglas (sticlă acrilică) și policarbonat

3 minute timp de citire.

Plexiglasul (cunoscut sub denumirea de acrilic) și policarbonatul (cunoscut ca Lexan), sunt două materiale plastice transparente foarte populare. Denumirile plexiglas și lexan sunt mărci comerciale, care sunt folosite de multe ori ca termeni generali. Plexiglas este marca acrilicului produs de corporația Evonik, iar Lexan este marca policarbonatului fabricat de Sabic.

Deși aceste materiale au caracteristici similare în aparență și performanță, există diferențe intre plexiglas si policarbonat, iar diferențele lor chimice le fac potrivite pentru utilizări diferite. Fiecare material are caracteristici proprii, dar și similare.

Ce este plexiglasul?

Plexiglasul acrilic este un material termoplastic transparent, asemănător sticlei, fără substanțe nocive precum bisfenol-A (BPA). Plexiglasul este renumit pentru rezistența sa, pentru claritatea ridicată și pentru rezistența la zgârieturi, ceea ce îl face o alternativă extrem de bună la sticlă.

Caracteristici cheie ale plexiglasului:

  • cost mai redus decât sticla
  • ușor de termoformat
  • claritate mai mare decât sticla
  • rezistență la impact de 17 ori mai mare decât sticla
  • transmisie a luminii de 92% comparativ cu sticla
  • rezistent la decolorare
  • rezist la zgârieturi
  • materialul este reciclabil

Ce este policarbonatul?

Policarbonatul este un material termoplastic foarte rezistent, cu o structură chimică ce include două grupuri de carbonat. Policarbonatul este apreciat pentru duritatea sa, pentru rezistența la căldură și pentru inflamabilitate scăzută. Policarbonatul este utilizat în producția de bariere fonice, luminatoare și acoperișuri, corpuri de iluminat și produse de protecție, cum ar fi apărătoarele pentru vehicule. Costul policarbonatului este mai mare decât cel al acrilicului.

Caracteristici cheie ale policarbonatului:

  • de aproximativ 30 de ori mai puternic decât plexiglasul
  • transmisie a luminii de 88%
  • inflamabilitate redusă
  • rezistent la fisuri și ciobire
  • prezintă clase rezistente la gloanțe
  • este ușor de confecționat
  • are izolație electrică excelentă

Diferențe între plexiglas și policarbonat

Diferențe de producție

Producția materialelor este diferita, plexiglasul este produs prin turnarea unui amestec de monomer și catalizator într-o matriță sigilată, care este încălzită pentru a forma polimerul și durează intre
10-12 ore pentru a se usca, pana la câteva zile pentru plăcile mai groase.

Policarbonatul este realizat prin turnarea prin injecție a materialului topit într-o matriță sub presiune și uscarea acestuia la temperaturi între 120°C timp de 2-4 ore.

Diferențe in ceea ce privește aspectul, flexibilitatea și prelucrarea între plexiglas și policarbonat

Plexiglasul are o suprafață lucioasă și transparentă, similară cu sticla, poate fi prelucrat sa aibă orice forma dar este mai predispus la zgârieturi. Policarbonatul este mai rezistent și mai ușor decât plexiglasul și are o suprafață ușor mai mată.

Plexiglasul poate fi termoformat, dar se poate crăpa la aplicarea forței excesive. Policarbonatul în schimb este mult mai flexibil și rezistă la ciobire.

Extrudarea la policarbonat oferă o structură uniformă și rezistență superioară, fiind ideală pentru aplicații de înaltă performanță. În contrast, plexiglasul este procesat prin turnare, este mai ușor de modelat și are o claritate superioară, dar nu beneficiază de avantajele extrudării în ceea ce privește uniformitatea și rezistența materialului. Alegerea depinde de nevoile specifice ale proiectului.

Diferența de claritate

Plexiglasul are o claritate mai mare decât policarboatul, plexiglasul având transmisie a luminii de 92%, fiind mai clar decât policarbonatul, care transmite 88% din lumină. Suprafața plexiglasului poate fi lustruită pentru a restabili claritatea, pe când policarbonatul nu permite acest lucru.

Protecție împotriva incendiilor

Policarbonatul oferă o protecție mai bună împotriva incendiilor, având certificare B1 conform standardelor europene, față de certificarea B2 a plexiglasului.

Diferența în lipire, fixare și rezistenta culorilor

Plexiglasul are o aderență mai bună pentru adezivi, oferind îmbinări curate. Policarbonatul necesită adezivi speciali pentru a obține rezultate similare.

Plexiglasul este disponibil într-o gamă variată de culori, pe când policarbonatul are o selecție mai restrânsă și este predispus la îngălbenire în timp.

Rezistența la UV

Acrilicul filtrează razele UV și rezistă mai bine în aer liber, în timp ce policarbonatul poate suferi decolorări sub acțiunea UV.

Puterea materialelor

Rezistența policarbonatului este mai mare decât a plexiglasului, plexiglasul este mai potrivit pentru geamuri.

Dacă aveți nevoie de un material mai accesibil, cu claritate ridicată, rezistență la zgârieturi și reciclabil, acrilicul este soluția ideală. Pentru aplicații care necesară rezistență la impact, durabilitate chimică sau protecție sporită, policarbonatul este alegerea potrivită. Asigurați-vă că materialul corespunde cerințelor proiectului dumneavoastră.

Leave your thought