Blog Details

Placile acrilice extrudate si utilitatea lor

Placile PMMA (cum mai sunt numite) sunt inlocuitorul sticlei inca din anii ’30, placile acrilice au oferit intotdeauna solutii noi si inovatoare. Aplicatia pe care o amintim este cea de la carlinga avioanelor, unde, in locul geamurilor din sticla, au inceput sa fie folosite placi acrilice transparente. Placile de plexiglas erau mai usoare si mai transparente decat sticla. In plus, sunt mult mai rezistente la socuri si la impact, aspect essential in constructia avioanelor.

Placile de plexiglas pentru o firma luminoasa, un stand expozitional sau un semn publicitar, un laminator transparent, o protective la utilajul de lucru, O solutie foarte raspandita este folosirea placilor acrilice extraudat pentru aceste aplicatii.

Spre deosebire de geamurile din sticla, placile acrilice se pot prelucra (taia, gauri, freza, greva) cu sculele si utilajele folosite in prelucrarea lemnului. Nu uita, placile acrilice (plexiglas) se pot si transforma , printa, serigrafia. De ce sa folosim plexiglas. Avantajele placilor acrilice. Ni se aminteste mereu ca plexiglasul este de 30 de ori mai rezistent decat sticla obisnuita. Iar acesta este un mare avantaj, dar daca tineti foarte mult la rezistenta la impact si socuri, veti alege cu siguranta policarbonatul compact. Placile plexiglas sunt preferate din cateva motive esentiale:

 • au transmisie a luminii de pana la 92% (claritate exceptionala)
 • se pot prelucra la rece sau cald (termoformare)
 • se pot ilumina pe cant
 • sunt protejate UV, rezista timp indelungat la factori externi de mediu
 • pot intra in contact cu alimentele
 • rezista la temperaturi extreme (-70 Celsius, pana la +70 Celsius)
 • izoleaza fonic
 • au greutate scazuta, comparativ cu sticla
 • sunt disponibile in culori inedite si finisaje deosebite (plexiglas sablat, satinat)
 • este un material usor de prelucrat- se poate cu usurinta taia, gauri , transforma, lipi, printa, etc.
 • este rezistent la acizii diluati si la solutiile alkaline

Grosimi si aplicatii ale placilor plexiglas:

Placile plexiglas au grosimi care pornesc de la 1,5 mm. La aceasta grosime, placile plexiglas sunt folosite in special in productia de publicitate, productia de mobilier, dar si in industrie. Aceleasi domenii de utilizare sunt preferate si in cazul grosimilor de la 2 la 6 mm, insa tot aici intra si aplicatiile de uz… casnic sau care tin de hobby: polite, rafturi de frigider, geamuri pentru foisoare, carcase PC, machete, confectionare deflectoare de vant pentru decapotabile, si multe altele.

Atunci cand au grosimi intre 8 si 12 mm, placile plexiglas sunt folosite cu precadere in aplicatii:

 • in domeniul productiei publicitare: litere volumetrice, totemuri, sigle luminoase si multe multe altele
 • in domeniul constructiilor si decoratiunilor: balustrade, vitrine, geamuri de protectie (atunci cand policarbonatul compact nu este prima alegere)
 • pentru dispozitive speciale, care necesita rezistenta la presiune inalta

La grosimi de 15, 20 sau 25 mm, placile plexiglas sunt intrebuintate in aplicatii care necesita rigiditate ridicata. De obicei, plexiglasul de grosimi foarte mari se foloseste pentru realizarea barierelor fonice.

Prelucrarea placilor plexiglas:

Placile plexiglas se pot prelucra in diferite moduri, iar rezultatele pot fi exceptionale. Chiar si o banala slefuire pe cant ii poate oferi unei placi plexiglas un cu totul alt aspect, comparativ cu placa bruta, debitata la router cnc. Urmeaza si alte procedee simple, precum decuparea pe contur, gravarea, serigrafiere, ca sa ajungem in cele din urma la operatiunile de termoformare, care transforma placile de plexiglas in adevarate opere de arta.

Leave your thought